Apr 3, 2018

What i eat in a day for weight loss

On previous post, I talked about what i did to lose weight. This time, I'm going to show you guys what i eat in a day and what food I avoid. Firstly, it is very important to be aware of the food calories. Ika ada mention pasal ni sebelum ni. Sangat penting okay benda ni especially untuk someone yang baru nak start diet. Calories in and calories out are the most crucial matter in diet. Kalau korang consume kalori kurang dari yang korang perlukan dalam sehari, korang akan lost weight. Kalau lebih, korang akan tambah berat. Easy math haha.

My calories intake per day is 1200 calories per day. So ika memang aware la dengan apa makanan ika ambik. Kalori dia berapa. Bila jadi student ni, memang susah la sikit nak eat clean. Sebab susah nak sediakan makanan semua. Nak masak sendiri memang susah la kan.Lagi lagi yang duduk kat dorm. Tapi kalau tekad betul betul, takdelah susah mana. For breakfast, ika akan makan oat. Yes oat. Sedap okay! I love it. 




This is my usual breakfast. Together with hot green tea

Owh i use quick cook oat. Actually it much better if you use rolled oat but its doesn't really matter to me. Asalkan jgn pergi makan oat yang 3 in 1 tu sudah. Itu dah bukan eat clean namanya. Sebab 3 in 1 ni dah ada gula tambahan semua. We don't want that.

Resepi oat versi IKA yeay!:

Oat ( Dalam setengah cawan atau 4 sudu makan)
Air panas ( ada org guna susu tapi sebab ika tak ambik dairy sgt so i prefer air kosong je)
cinnamon 
madu
Pisang 
Kismis
nuts/ granola kalau ada

Oat tu ika akan campur dengan air panas.Gaul then letak madu sikit, letak cinnamon sikit.Gaul lagi. Toppingkan dengan pisang dan kismis. Kalau ada nuts letak sikit. Yeayyy siap. I really love to eat this. Fav wei.



oat yang ini ye awak awak.

For lunch, ika akan makan salad ngan tuna. Actually ini lunch ika ambik masa ika mula mula start diet dulu . For the first month of diet tu, ika memang tak sentuh nasi langsung. Lagipun ika dah makan oat waktu breakfast, so taknak consume carbs byk sgt. Tapi sekarang ika makan je nasi. lagi lagi kat kolej ni, susah nak masak sendiri untuk lunch. Busy kan kelas semua. mana sempat.  So ni antara jenis makanan yang ika makan untuk lunch. Tertakluk pada anak tekak dan masa. Heee


 
Nasi segenggam,ikan bakar, sambal belacan sikit  dan yang lainnya semua sayur. NO EXTRA KUAH BANJIR. 


Ni sup sayur dengan sohoon. Masak guna rice cooker je. legend haha



Yang ni stir fry vegetables dengan chicken ham sliced. Letak sos sikit. Buah epal sebagai snack


Untuk dinner pulak, terpulang. Kadang kadang ika tak makan, Atau lapar sgt ika akan makan buah buahan je. Atau ika akan makan chicken wrap if i'm too hungry that time. 

So, what food i avoid when I'm on diet?

- Makanan bergoreng ( Nasi goreng, bihun goreng, mee goreng semua dengan nama goreng jyeah)
-Roti putih, roti canai, segala roti ( selain wholemeal)
- Makanan yang ada santan ( Nasi lemak, kari, gulai etc..)
- Dairy (cheese, susu,chocolate)
- Makanan yang byk MSG ( maggi)
- Junk food
-Candy
- Fast food ( KFC,mcd dan sama waktu dengannya)
- Air manis  ( Ika mmg minum air kosong je)


Nampak gila kan? Tapi nak kurus kan, kenalah sacrifice. Mula mula seksa, tapi lama lama dah biasa. Ika dah buktikan pun benda ni semua possible. So chillax . Haha. I'm happy with my eating habit now. Bila dah start eat clean ni, kalau tersasar sikit makan, terus badan rasa lain macam. Nak muntah pun ada. Sebab badan dah biasa terima benda yang sihat, so kalau makan terlebih benda tak sihat,terus rasa tak selesa. Betul, ana tak bohong. Haha. So ini sahajalah entry pada kali ini. InsyaAllah lepas ni ika akan share cara diet versi student dan kos kos tertentu (kawan punya request LOL) . Bye :)





Mar 6, 2018

How to lost weight? This is how i did it; 15 kg loses without any supplement.

Hey guys, Dah lama tak update blog kan? Perghhh bersawang dah blog ni. Anyway, today, ika nak share kat korang macam mana cara ika hilangkan berat badan. For disclaimer, this is just the way i did it. I won't say that it will also work for you guys because everyone have different types of body. Tapi kalau korang nak try jugak, why not right?

So I seriously started my lost weight journey on Sept 2017. I lost around 15kg since then. Itupun ika banyak jugak memain. Kecundang dengan makanan haha. Now i still working out to fit my body. It's quite hard because temptation is everywhere. Lepas tu,bukan senang nak fitkan badan yang lemaknya sudah diternak bertahun tahun lamanya kah kah. To make it clear, ika sebenarnya memang obes sejak kecil. I hit my highest weight during high school- 90kg bro. Then, start masuk matrik, berat tu berkurang sikit. Sikit je la. Mana taknya, makan tak jaga langsung kot. Semua sumbat. Kek la, junk food la.

This is me masa waktu sekolah menengah. 90kg 



Ni waktu matrik. ~ 85kg





Then, masuk tahun pertama degree, ika dah start fikir pasal berat badan.TETAPI, ika buat dengan cara yang tak sihat sgt la. I took diet supplement. Oh yes, i lost a lot of weight tho. 10kg to be honest. Nasib baik ika tak gain balik berat tu la. Cuma, diet supplement ni bukanlah cara yang elok untuk hilangkan berat badan. Sebabnya, dia takkan bagi korang result untuk long-term. Bila korang dah stop ambik supplement, berat takkan maintain ,lagi lagi kalau korang melantak makan tak hengat dunia.

Ini tahun lepas. I'm wearing peach shawl.


So yeah, tbh I actually spend a lot of money beli macam-macam supplement. But at the end, it doesn't give me a result that i want. Sampailah tahun lepas, ika nekad gila nak turunkan berat badan dan ika nak buat dengan cara yang betul. So this is how i did it.

1) I consider my calories intake

It's very important to know your calories intake per day. Terutamanya untuk beginner. Setiap orang ada kalori intake yang berbeza mengikut berat dan ketinggian. Dan juga berbeza mengikut misi seseorang. Contohnya, orang yang nak turunkan berat badan berbeza kalori intake dia dengan orang yang nak bina badan. Macam ika, kalori intake cuma 1200 kalori sehari sebab misi ika nak turunkan berat badan.  Ika guna MyFitnessPall apps kat phone untuk track ika punya kalori intake. Tapi itu ika guna masa mula-mula nak start diet la. I rarely use it now since I already aware with my food consumption.

2) Kurang minum manis

In fact, i rarely drink sweets anymore. Teh tarik ke, teh o ais ke, coconut shake ke.. Ika memang tak sentuh. Cuma kalau masa itu kawan-kawan beli, ika rasa sikit je. But that's it. Ika memang akan minum air kosong je. It's zero cal and also help to build up our metabolism. Rasanya korang dah biasa kan dengar pasal ni. Tak perlu cerita panjang la kan? haha

3) Get rid of junk food

Oh yes. Every junk food. Potato chips, candy,chocolate, etc ika memang tak makan dah. Bukan junk food je, i get rid of all processed food. Ni lah benda paling basic kalau korang nak turunkan berat badan. Kalau rasa nak snacking, pilihlah makanan yang sihat. Contohnya,buah (my fav yum)

4) Be active

Ika memang buat workout hampir setiap hari. Sebenarnya, kalau diet memang dah strict , berat insyaAllah akan turun. Sebabnya 80% diet 20% workout. Tapi kalau diet je, berat badan akan turun tapi lambat. Of course ika taknak berat turun lambat. That's why i'm working out. Buatlah pape pun. Jogging ke, zumba ke , walk around the park ke, asalkan active.

5) I always motivate myself

Bila start diet ni, motivasi tu sangat penting. Ye la, nak ubah cara pemakanan kita bukan senang. It takes toll on our physical and emotional. Ada sesetengah orang bila diet ni rasa nak marah je sentiasa. Stress la..Lepas tu end up back to square one. Last sekali, haram tak jadi pape. Diet pun entah ke mana. Cara ika motivasi diri , ika akan tengok video kat youtube. I watch all kinds of weight loss journey videos. By doing this, it bring out my desire to lose my weight because if they can, why not me? right? On top of that, ika akan beli baju yang kecik dari saiz ika. This will give me a reason to keep dieting so that i can wear those clothes that i bought. Satu kepuasan weh bila dapat pakai baju tu. ALL THOSE PAINS ARE SO WORTH IT.

6) Mind control

Ika pun tak tahu mana datang kekuatan untuk control minda ika masa ika diet. Bayangkan lah, makanan sedap depan mata, ika boleh tolak mcm tu je. Haha. My mom pun tak ajak dah makan kuih ke chocolate ke sebab dia tahu ika takkan makan. Guys,mind control is very important to keep you from binge eating all the time. Binge eating ni maksudnya korang akan rasa nak makan sentiasa. Walaupun masa tu dah makan tengahari, korang akan rasa tak cukup.Lepas tu mulalah makan junk food semua. Sebenarnya korang tak lapar pun tapi your mind keep telling you to eat. That's why mind control tu penting. Kalau rasa tak lapar, jgn makan dah. Pergi busykan diri dengan benda lain.

7) No weighing myself every single time

Ika memang takkan timbang berat badan ika setiap masa. In fact, I don't even own a weighing scale at all. So how I measure myself? Guna cermin. Bagi ika, inch loss tu lagi penting dari weight loss. Lagipun tak elok sgt timbang berat sentiasa. It will crush your hope bila nampak berat tak turun turun. Padahal, masa tu badan kita baru nak adapt dengan diet dan workout kita. So guys, patience is virtue.


This is me early this year. 8 kg more to lose . Pray for me haha



So i think that's all for now. Ika rasa ni semua basic bila nak turunkan berat badan. What most important is ask yourself why you want to lose your weight. It's all up to you because it is your body.I always remind myself " No one can change you except yourself" . :) ALRIGHT? teehee





Dec 29, 2017

My life update. And tips to lost weight?

Assalammualaikum and hey guys. Ya Allah,  dah lama tak active kat blog ni. Last sekali ika update secara serius blog ni masa ika.mula mula nak masuk matrik. Now guess what, i already in my final year of degree! Yeayyy.  So it had been more than 4 years? wowww. Sebenarnya mmg byk kali niat nak update tapi selalu terkandas. Nak cari mood berblog tu balik ambik masa dan tenaga,ok menipu sgt. Pemalas sebenarnya. But now I'm back and i will try to be active as much as possible.

Btw,sesiapa yang kenal ika kat socmed, mesti korang tahu yang ika sekarang study kat UPM dalam bidang kimia industri. If you ask me if it's tough, i will definitely say yes. Course mana je yg tak susah sayang oi. But so far so good. Not really an excellent student but yeah I'm hanging there haha.

Sekarang ni, ika kat last week of sem 7. Ada lagi satu sem dan ika akan habis belajar pada bulan 6 tahun depan, insyaAllah. Doa doakanlah ye. hehe.

You guys must be wondering what with the lost weight? haha.  How about i show you a pictures?


Hahahaha. Yeah that's me.  Truthfully i don't know how much my weight now sbb ika tak timbang pun. Ika monitor ika punya progress dengan cermin dan saiz baju. But ika betul betul serius diet start bulan September tahun ni. From high school until now, i think i lost about more than 20kg? sbb kat sekolah dulu berat ika 90 kg sekarang maybe 60+ something. Want to know how i did it? I will tell you guys about it on the next entry.So for time being,bye guys :)

Aug 25, 2017

I'm back

Hey guys. My first entry in such a longgggg time will come soon. Ika kena kemas dulu blog ni baru start balik blogging. Seen you soon guys