Jan 11, 2011

Perlu ke hidup nak mendengki??

Whasssupp korunkkkk.Dah lama tak update blog.Ye la sebok dengan sekolah.Lagi-lagi dah masuk form 4.Banyak subjek baru yang aku kena belajar.Seperti yang cikgu aku cakap,FORM 4 is not honeymoon year. okeh?Ngerti?So aku ambil masa sekejap nak luahkan pasal satu benda ni iaitu dengki.

Kadang-kadang aku pelik ada je benda yang seseorang tu dengkikan.Tolonglah korang.Takyah la nak dengki dengan kesenangan orang lain.Sepatutnya kita sama-sama bergembira dengan rezeki yang diberikan oleh Allah.Yang lagi pelikkkknya,yang banyak mendengki ni orang Melayu.Beragama Islam.Seperti contohlah,kalau korang pergi tengok orang cina,dorang tak kesah berniaga dekat-dekat.Mcam dorang jual handphone ke,aku tengok dorang takde mendengki pon.Upah bomoh ke,hantr orang kacau kedai orang lain ke,datang marah-marah ke.Jarang okeh.

Cuba kalau Orang Melayu.Nampak kedai tu maju sikit,mulalah nak upah bomoh,datang kacau.Lepas tu kata buruk sana sini.Jaja cerita macam kau jaja ikan masin  yang naik harga dah skang(eh ikan masin naik harga ke?).Tolonglahhh korunkk.Pleaselah.Aku ada pengalaman pasal ni.

Ada baru-baru ni bila Ana Raffali menang Anugerah Juara Lagu ke-25,sekejap je dorang dah buat page kondem pasal kemenangan dia tu.Tak puas hati.Ya Allah korang ni.Yang menang tu dia,yang dapat duit tu dia.Korang mendengki pun bukan dapat duit.Sampai nak buat page ehh..Ape kehenye yop??Korang pulak melebih-lebih.




Ada jugak tu yang dengki dengan awek Khairul Fahmi Che Mat pemain gol Malaysia tu.Sebelum ni,dia tak popular,takde pulak korang dengki kan?Takde pulak korang buat page benci awek KFCM kan?Hmmm...Btw cun ape awek KFCM tu.Suka tengok muka dia.Model sambilan jugak tu tak silap aku la.Muka pun ala-ala shasha bashir.Dia pun dah bersama KFCM sebelum Fahmi terkenal lagi.Sweet kot percintaan dorang.Aku doakan korang bahagia sampai bila-bila.

Ada satu blog ni,sebok nak mengondem orang.Cakap pasal blogger tu blogger ni..Ehh??Ko sempurna sangat ke nak kondem orang sampai macam tu.Tak salah nak menegur kalau kita tak rasa selesa,tapi tegur tu biar elok-elok.Tak payah sampai nak kondem2 orang.Cakap tu cakap ni.Yang dosanya kau!Buang masa buat apa nak kutuk-kutuk orang.Aku bukan nak cakap orang,aku cakap untuk aku jugak.Supaya aku selalu sedar siapa diri aku.Hmm..i don't need mention who's the blogger right??Biarlah rahsia*bajet macam Siti Nurhaliza.Aku rasa korang pun dah tahu kan?

Walau apa pun,kita harus sentiasa ingat yang rezeki tu semuanya datang dari Allah.Dan kita sebagai hambanya haruslah sentiasa bersyukur.Tapi kita tak boleh halang sesorang tu dari membuat kesilapan sebab everybody makes mistake.And this is just my opinion.Tak tahu la korang kan??



6 comments:

platipus said...

baik ustazah iqa..
keh3

Emat Azmi said...

pendapat yang panjang lebar! =).

syafiqah ezam shah said...

platipus;
bagus..dengar ckp uztazah ni ye..hhahaha

syafiqah ezam shah said...

Emat Azmi;
haha.harusss..

cik lya said...

tah la.org skang ni penuh hasad dengki erm~tapi cantik pix pika tu..akk sukee ngee

Encik Tikus said...

jgn nak berblog sangat yeaa, tumpukan pada pelajaran anda, keh keh keh